Tietokannan siivoustöitä

Koronan aiheuttamien rajoitteiden vuoksi kirjastoissa on saattanut vapautua joulukuulle ylimääräistä aikaa, jota voi mahdollisuuksien mukaan hyödyntää tekemällä tietokannan siivousta. Alle on koottu muutamia vinkkejä siitä, mistä siivottavaa saattaisi löytyä.

Niteet, jotka eivät ole liikkuneet Auroran aikana

Edellisen konversion jäljiltä joillakin kirjastoilla voi olla niteitä, jotka eivät ole Auroran aikana liikkuneet laisinkaan. Nämä kannattaa käydä läpi ja tarkistaa onko niteitä olemassa / onko tarvetta poistaa / onko luokka järkevän näköinen. Niteitä voi hakea niteiden hallinnassa hyödyntämällä aikarajausta Nidettä viimeksi muutettu (- 30.4.2012) ja valintaa Ei lainattu:

Niteiden luokat

Luokituksen yhtenäisyyttä voi edistää korjaamalla oman kirjaston tiedossa olevia poikkeamia YKL-luokituksesta. Alla pari vinkkiä luokista, joita voi tutkia jos omassa kirjastossa ei ole tiedossa mitään järjestelmällisiä poikkeamia.

  • Kielten luokissa on monen kirjaston vanhoissa niteissä vielä vanhaa helppolukuisten kirjojen muotoluokkaa 072. Siis esim. englanninkielisiä easy readereita on luokassa 89.5072.
  • Elämäkertoja läpikäydessään löytää melko todennäköisesti korjattavaa ainakin vanhempien kirjojen luokituksessa.
  • Lisäksi voi tutkia, onko YKL-luokituksessa viime vuosikymmenenä tapahtuneita muutoksia huomioitu omissa niteissä. Koska näistä muutoksista on jo aikaa, on poistotarpeen arviointi myös paikallaan.
    • Joogalla on nykyään oma luokka 59.331 (aikaisemmin jooga oli luokassa 59.33)
    • Itsepuolustus menee nykyään luokkaan 79.181 (aikaisemmin luokkaan 79.18)
    • Käsityöluokassa on uudehkoja alaluokkia helmi-, paju-, betoni- yms. töille (65.91-65.93). Aikaisemmin nämä käsityölajit on yleensä luokitettu luokkaan 65

Keväällä ohjeistetut siivoukset

Keväällä extranetissä ohjeistettiin käymään läpi pitkään kadonneina tai korjattavina olleita niteitä sekä sellaisia niteitä, joilla on tilana Hyllypaikka vanhentunut, Signum vanhentunut, Nidekohtainen signum tai Nidekohtainen hyllypaikka. Jos näille siivouksille ei ollut keväällä aikaa, ne voi ottaa työn alle nyt. Tarkempi ohjeistus löytyy tästä tiedotteesta.

Lisätiedot: kohaprojekti@turku.fi

Scroll to Top