Järjestelmä-ABC

Järjestelmistä käytettävään terminologiaan on pyydetty selvennystä. Siispä tässä Vaskin järjestelmäterminologian lyhyt oppimäärä:

Aurora = Kirjastojärjestelmä, taustajärjestelmä, tuotantojärjestelmä. Se mitä henkilökunta käyttää. Koostuu toistaiseksi kolmesta erillisestä palikasta (joille kaikille on rakkaan lapsen tavoin monta nimeä):

  1. Axiell Aurora Silver / Silverlight / Silver = Lainaus, palautus, asiakastoiminnot, tiedonhaku, niteiden käsittely jne. Useimmille meistä lähimpänä vanhaa kunnon Pallasta/Origoa. Moni puhuu tästä Aurorana, koska tarvetta muiden palikoiden käyttöön ei ole.
  2. Axiell Aurora Aineistonhallinta / Sinilintu / Kalkkuna / Luettelointiohjelma / Hankintaohjelma = Täällä luetteloitiin. Ja vissiin hankittiin. Mutta enää ei tehdä mitään.
  3. LibraSE / Punainen planeetta = Asetukset. Täällä hallinnoidaan koko Aurora-kokonaisuutta. Raportit, käyttäjätunnukset, laina-ajat, ilmoitusasetukset, tilastot + miljuuna muuta asiaa. Mitä vähemmän tänne joutuu, sen onnellisempi on.

Vaski-verkkokirjasto / Vaski / Arena / Axiell Arena / AVO (Axiell Vaski Opac) = Asiakasliittymä, verkkokirjasto. Se mitä asiakkaat käyttävät. Jos puhuu Vaskista, voi mennä sekaisin Vaski-kirjastojen kanssa (”Vaski ei toimi” on moniselitteinen virke). Arena on Axiellin tälle tuotteelleen antama kaupallinen nimi, sitäkin tuntuu vähän hölmöltä käyttää. AVO ei kerro ainakaan asiakkaille mitään, joten ei käytetä sitäkään.

(Tekstin tuotti Aki ja stilisoi Susanna)

Scroll to Top