Tiedotteet

Kirjastojen sulkuajan pidennyttyä toukokuulle, on lainassa olevan aineiston eräpäiviä siirretty jälleen eteenpäin. Axiell on toteuttanut eräpäivien siirron niille lainoille, joiden eräpäivä olisi ollut kirjastojen sulkuaikana 14.4.-13.5. Jo aiemmin siirrettiin eteenpäin niiden lainojen eräpäiviä, jotka olisivat erääntyneet 18.3.-13.4. Eräpäivät siirrettiin 70 päivää eteenpäin, eli nyt uudet eräpäivät tulivat välille 27.5-22.7.2020.

Lisätiedot: Vaskituki, vaskituki@turku.fi

Kirjastot ovat olleet kiinni 18.3. alkaen ja e-aineistot ovat nousseet aiempaa näkyvämpään rooliin. Vaski-kirjastojen e-kirjakokoelmaan on maaliskuussa hankittu runsaasti aineistoa, ja joidenkin palveluiden käytössä on ollut selkeää kasvua.

Käyttötilastot nousivat helmikuulta seuraavasti:

 • Ellibsin lainat nousivat 21%
 • Ellibsin e-kirjat: 37,4%
 • Ellibsin e-äänikirjat: 5,2%
 • OverDriven lainat nousivat 9,2%
 • OverDriven e-kirjat: 15,6%
 • OverDriven e-äänikirjat: 1,5%
 • Naxos Spoken Wordin käyttö nousi 87,9%
 • E-kirjojen (Ellibs, OverDrive) lainaus nousi 32,6%
 • E-äänikirjojen (Ellibs, OverDrive, Naxos Spoken Word) lainaus nousi 6,6%
 • E-kirjojen ja e-äänikirjojen kokonaislainaus nousi 19,4 prosenttia

Varausten määrä nousi seuraavasti:

 • Ellibs 49,8% (Ellibsistä ei saa tarkempaa tietoa siitä, miten varausmäärät jakautuvat e-kirjojen ja e-äänikirjojen kesken)
 • Overdrive: 20,8% (OverDrive e-kirjat 12,5% ja e-äänikirjat 28,5%)

Kirjastokinon käyttö nousi 136,7% ja Naxos Video Libraryn käyttö nousi 255,6% eli helmikuun yhdeksästä striimauksesta maaliskuun 32 striimaukseen. Rockwayn maaliskuun tilasto ei ehtinyt tähän katsaukseen mukaan.

Naxos-musiikkipalvelujen käyttö nousi seuraavasti: kirjautumiset 107,8% ja soitettujen raitojen määrä 48,9%. Naxos-palveluista ainoastaan Naxos Jazz -palvelun käyttö ei noussut.

PressReaderin käyttö on noussut helmikuulta 23,4 prosenttia mutta käyttö on ollut tasaista alkuvuoden ajan, ja maaliskuun käyttöluvut muistuttivat tammikuun lukuja.

ePress ja eMagz ovat vain kirjastossa käytettäviä lehtipalveluita, ja ePressin kokonaiskäyttö maaliskuussa laski 27,9% ja eMagzin 29,9%. Maaliskuun aukioloaikana palvelujen käyttö suhteessa helmikuun käyttöön pysyi melko lailla samana, laskua oli ePressissä 2,1% ja eMagzissa 3,7%.

E-kirjapalveluihin on tullut paljon uusia käyttäjiä. Ellibsin uusien käyttäjien määrä nousi helmikuulta 107,7% ja OverDriven määrä nousi 75,2%.

Ellibsiin on ostettu 18.3.-3.4. välillä 374 lisenssiä uutuuksia sekä lisälisenssejä varatuimpiin teoksiin. Normaalioloissa Ellibsiin ostetaan hieman yli 200 lisenssiä kuukaudessa. OverDriveen on hankittu 50 klassikkoa yhtäaikaiseen käyttöön ja tämän lisäksi 38 lisenssiä.

Muistathan myös!

OverDrive-palveluun on ilmestynyt huhtikuun ajaksi Harry Potter -kirjasarjan ensimmäinen osa vapaasti ja rajattomasti lainattavaksi useilla eri kielillä.

Koko kansa lukee -kampanja on voimassa pidennetyllä ajalla 13.4. saakka.

Verkkokirjastoon on tehty vapaasti käytettävien aineistojen listaus, josta löytyy paljon luku- ja kuunteluvinkkejä ja muita kiinnostavia sivustoja. Listaa päivitetään edelleen ja sinne saa tarjota lisää kiinnostavia linkkejä!

E-aineiston mainontaa on hyvä jatkaa tästä! Asiakas on helppo tutustuttaa e-aineistoon hyvän teoksen tai kiinnostavan lehden avulla. E-kirjoja voi ja kannattaa vinkata huolimatta siitä, että kirjoihin tulee tällä hetkellä jonoa, sillä varausjonoja ja lisenssien päättymistä seurataan aktiivisesti ja uusia lisenssejä hankitaan mahdollisuuksien mukaan. Myös somessa on mahdollista tehdä vinkkien lisäksi ”esitteitä” ja antaa ohjeistusta (esimerkiksi useamman kuvan sarja e-kirjan lainaamiseen: näin löydän, näin lainaan, näin luen). E-aineistojen markkinoinnin voi myös viedä mahdollisuuksien mukaan ulos kirjastotilasta.

Vaskeilla on omaa materiaalia e-aineistojen mainostukseen ja se löytyy Materiaalipankista. Sieltä löytyy esimerkiksi täydennettäviä pohjia ja valmiita kuvia. Markkinoinnissa kannattaa hyödyntää eKirjastoa ja muistaa myös Kirjastot.fi:n mainosmateriaali, joka löytyy Kirjastot.fi:n materiaalipankista.

Haluatko lisätietoja tai onko sinulla lisäkysymyksiä esimerkiksi tilastoluvuista? Ota yhteyttä Maijaan, maija.suoyrjo@turku.fi

Koha-kirjastojärjestelmän käyttöönottoprojekti käynnistyi virallisesti 1.4. ja projektia on valmisteltu jo pitkin helmi- ja maaliskuuta. Vallitsevista poikkeusolosuhteista huolimatta projektia edistetään toistaiseksi normaalisti. Parhaillaan työn alla on viestintäsuunnitelman laatiminen, projektin töiden listaaminen ja aikatauluttaminen, tietokantakonversioon liittyvät esivalmistelut sekä toimintakäytäntömuutoksien kartoittaminen.

Tavoitteena on saada Koha-kirjastojärjestelmä käyttöön toukokuussa 2021. Projektiin liittyviä jälkioptimointeja voidaan jatkaa tarvittaessa vuoden 2021 loppuun.

Projektin toteutuksesta vastaa projektiryhmä, jonka jäseninä toimivat:

 • Asko Autio (projektipäällikkö, Turun kaupunginkirjasto)
 • Anni Rajala (Turun kaupunginkirjasto)
 • Susanna Sandell (Turun kaupunginkirjasto)
 • Anna Viitanen (Turun kaupunginkirjasto)
 • Iiris Tassila (Turun kaupunki, IT-palvelut)
 • Pasi Korkalo (Koha-Suomi Oy)
 • Ari Mäkiranta (Koha-Suomi Oy)
 • Anneli Österman (Koha-Suomi Oy)

Projektin edistymistä seuraa projektille perustettu ohjausryhmä, ja myös Vaskin johtoryhmässä seurataan säännöllisesti työn edistymistä.

Ohjausryhmän kokoonpano:

 • Rebekka Pilppula (puheenjohtaja, Turun kaupunginkirjasto)
 • Asko Autio (esittelijä, Turun kaupunginkirjasto)
 • Ilkka Mäkynen (Turun kaupunki, Vapaa-aikatoimialan hallinto)
 • Harri Nevala (Turun kaupunki, IT-palvelut)
 • Ritva Nurminoro (Kaarinan kaupunginkirjasto)
 • Arja Pesonen (Paimion kaupunginkirjasto)
 • Kari Pohjola (Turun kapunginkirjasto)

Projektin etenemisestä tiedotetaan Vaski-extranetin kautta, joten ajan tasalla pysyäkseen kannattaa huolehtia, että on tilannut extranetin tiedotteet sähköpostiinsa. Julkaistut tiedotteet sekä tietoa projektista löytyvät kaikki extranetistä yhdestä paikkaa: https://vaskiextra.net/koha-kayttoonottoprojekti/. Linkki sivulle on lisätty extranetin päävalikkoon.

Projektiin liittyvät kysymykset ja muut yhteydenotot voi lähettää osoitteeseen koha@groups.turku.fi.

Poikkeustilanne jatkuu ja kirjastot ovat kiinni hallituksen päätöksen mukaisesti 13.5. asti.

Kaikissa kirjastoissa on tehtävä seuraavat toimenpiteet

 • Eräpäiväkalenterista on suljettava kaikki päivät 31.5. asti. Seuraava aukiolopäivä on siis 1.6.
 • Kirkantaan on päivitettävä kiinniolopäivät. Lisäksi aukioloaikatietojen kuvaus-kenttään laitetaan tieto palautusluukkumahdollisuudesta tai ilmoitus palautusluukun sulkemisesta.

Vaskituki auttaa

Jos kirjastossa tarvitaan apua esimerkiksi eräpäiväkalenterin sulkemisessa tai Kirkannan päivittämisessä, ottakaa yhteyttä vaskitukeen.

Mikäli kirjastossa tulee kiinnioloaikana eteen ajanjakso, jolloin suljetussa kirjastossa ei ole henkilökuntaa ollenkaan töissä, ilmoittakaa siitä vaskitukeen.

Sulkuajan eräpäivät ja asiakasviestit

Axiell tekee eräpäivien siirron niille lainoille, joiden eräpäivä olisi ollut 13.4.-13.5.

Päivitämme kaikille kirjastoille noutoilmoitus- ja eräpäivämuistutustekstit vastaamaan pidennettyä sulkuaikaa.

Lisätiedot: vaskituki@turku.fi

Vaski-johtoryhmä käsitteli kokouksessa 24.3. Turussa laadittua kirjastoaineiston varastointi- ja poistolinjausta. Johtoryhmä totesi, että sitä voidaan käyttää tausta-aineistona, kun muissa Vaski-kirjastoissa tehdään kokoelmatyötä ja päästetään aineiston poistosta ja varastoinnista.

Linjaus löytyy ekstranetin Kokoelmaohjeista. Samassa kansiossa olevat Turun ja Raision käytännön varastointiohjeet ovat edelleen voimassa.

Lisätiedot: Kaisa Hypén

Vaski-verkkokirjastoon on koottu lista verkossa saatavilla olevista ilmaisista e-aineistoista. Joukosta löytyy muun muassa e-kirjoja, äänikirjoja, elokuvia sekä linkkejä museoiden ja kansallispuistojen virtuaalikierroksille. Lista on suomenkielinen, mutta sisältää aineistoa myös muilla kielillä.

Linkki listaan: https://vaski.finna-test.fi/Content/vapaat_eaineistot

Haluatko vinkata lisää sisältöä listaan tai kommentoida sitä muuten? Yhteydenotto: maija.suoyrjo@turku.fi ja roosa.kyllonen@turku.fi

Tiistaina 24.3. julkaistussa Finna-versiossa tuli mm muutoksia kirjautuneen käyttäjän näkymään.

Käyttäjälle kerrotaan nyt ns herätteiden avulla huomionarvoisista asioista: lainoista, myöhässä olevista lainoista, noutamattomista varauksista ja maksuista. Pääsääntöisesti iloiset uutiset ovat vihreällä värillä ja vähemmän iloiset punaisella.

Palautteesta päätellen osa asiakkaista on vasta herätteiden myötä huomannut, että heillä on maksamattomia maksuja. Näistä saattaa tulla kyselyjä kirjastoille.

Finnasta tulee uusi versio kolmen viikon välein. Kaikki versiopäivityksiin liittyvät muutokset löytyvät Kansalliskirjaston foorumilta.

Koko kansa lukee -kampanjan aikaa on jatkettu ja se on nyt 16.3.-13.4. Nyt on erinomainen aika myös näiden e-kirjojen vinkkaamiselle! Kirjat ovat lainattavissa ja luettavissa rajoittamattomalla lisenssillä koko kampanjan ajan.

Kampanjassa mukana olevat kirjat ovat:
Kuisma, Hanna-Riikka: Kerrostalo (Like)
Erlandsson, Karin: Missdåd (Schildts & Söderströms)
Hepo-oja, Briitta: Suomea lohikäärmeille (Otava)

Lisätietoja: https://www.kirjastot.fi/kokokansalukee