Sisällöntuottajan ohje

WordPressin käytössä Internet Explorer -selaimella on havaittu joitakin ongelmia, minkä vuoksi on suositeltavaa käyttää jotain muuta selainta (esim. Mozilla Firefox tai Google Chrome).

Kirjautuminen, hallintaliittymä ja ongelmatilanteet

Vaski-extranetin hallintaliittymään pääsee kirjautumaan osoitteessa https://vaskiextra.net/wp-admin

Hallintaliittymän vasemmasta laidasta löytyy valikko, jossa sijaitsevat julkaisemisessa tarvittavat toiminnot: Artikkelit, Media, Sivut ja Ohjeet. Oikean yläkulman profiilikuvaa klikkaamalla pääsee mm. kirjautumaan ulos.

Ongelmatilanteissa voit ottaa yhteyttä Vaski-extranetin ylläpitäjään, jonka yhteystiedot löytyvät extranetin etusivulta.

Yleistä WordPress-editorin käytöstä

WordPressin editorin (Gutenberg) käyttö perustuu ns. lohkojen (block) käyttöön. Artikkelit ja sivut rakennetaan kokoon siis ikään kuin itsenäisistä palikoista. Lohko voi olla tyypiltään esimerkiksi kappale (paragraph), tekstiin tuleva otsikko (header), kuva (image) tai tiedosto (file).

Uuden sisältölohkon saa lisättyä

 • enterillä (luo uuden teksti-tyylisen lohkon edellisen alapuolelle, sisältötyypin voi tarvittaessa vaihtaa),
 • editorin vasemman yläkulman plus-painikkeesta (painikkeen takaa löytyy ylimpänä eniten käytetyt sisältölajit, mutta otsikon Yleiset lohkot alta löytyy vielä lisää tavallisimpia sisältölajeja), tai
 • lohkon yläreunaan näkyville tulevasta plussasta (luo uuden lohkon edellisen yläpuolelle).

Lohkojen paikkaa voi vaihtaa viemällä hiiren laatikon vasemmalle puolelle ja käyttämällä siihen ilmestyviä nuolipainikkeita.

Kun lisätty lohko on valittuna (klikattu hiirellä lohkon sisällä), näkyy käyttäjälle työkalurivi, josta esim. tekstiä muokatessa löytyy mahdollisuus sanojen tummentamiseen ja hyperlinkkien lisäämiseen. Työkalurivistä kolmeen pisteen takaa voi myös poistaa lohkon kokonaan ja vasemmanpuoleisimmasta painikkeesta vaihtamaan lohkon sisältötyyppiä.

Lohkon ollessa valittuna pystyy ko liittyviä ominaisuuksia muokkaamaan oikean sivupalkin Lohko-välilehden alta. Muokata voi esimerkiksi seuraavia asioita:

 • tekstilohkon osalta muuttaa laatikon tai tekstin väriä ja fontin kokoa,
 • otsikkolohkon osalta muuttaa otsikon kokoa,
  kuvalohkon osalta määritellä saako kuvan klikattua auki sivustolla (Linkin kohde: Mediatiedosto) ja
 • tiedostolohkon osalta määritellä aukeaako tiedosto uudella välilehdellä ja esitetäänkö tiedoston yhteydessä latauspainike.

Block-välilehden vierestä löytyy myös välilehti Asiakirja. Sieltä löytyvät koko artikkeliin/sivuun vaikuttavat asetukset, kuten artikkelille annettavat kategoriat.

Vinkki: Jos törmäät tyhjään lohkoon, jonka poistaminen ei onnistu koska työkalurivi ei ole näkyvissä, pystyy ongelman kiertämään kirjoittamalla lohkoon jotakin. Kun lohkossa on tekstiä, tulee työkaluvalikko ja sen myötä poisto-painike näkyville.

Tiedotteen julkaiseminen

Tiedotteiden julkaiseminen tapahtuu aina Artikkelit-välilehden kautta. Artikkelille tulee antaa aina jokin kategoria (yksi tai useampi) oikeasta laidasta löytyvän laatikon Asiakirja-välilehdeltä. Uutta kategoriaa voi tiedustella extranetin ylläpitäjältä.

Samasta laatikosta löytyy valinta Artikkelikuva. Älä käytä kuvien lisäämiseen kuitenkaan sitä, vaan lisää kuvat tekstiin käyttämällä Kuva-lohkoa. Älä lisää tarpeettoman suuria kuvia, sillä ne hidastavat sivustoa. Pienennä kuva joko ennen WordPressin mediakirjastoon lataamista tai lataamisen jälkeen käyttämällä mediakirjaston omaa muokkaus-toimintoa. Suositeltu maksimikuvakoko on noin 850 pikseliä x 850 pikseliä.

Artikkelin voi tallentaa luonnoksena, julkaista heti tai ajastaa julkaisun myöhemmälle. Huomaa, että Julkaise-painike ei julkaise tiedotetta suoraan vaan varmistaa vielä, oletko valmis julkaisemaan. Tässä kohtaa on vielä mahdollista muuttaa julkaisemisen ajankohtaa myöhemmälle (oletuksena julkaisun ajankohta on välittömästi). Kun et halua enää muuttaa mitään, klikkaa uudelleen Julkaise.

Sivun (esim. työryhmien sivujen) päivittäminen

Sivujen päivittäminen tapahtuu välilehdeltä Sivut ja etsimällä sieltä sivu, jolle halutaan muokata. Etsimiseen voi käyttää oikealta löytyvää hakulaatikkoa.

Kun muutokset sivulle on tehty, julkaistaan ne näkyville valitsemalla Päivitä. Esikatselu ei tällä hetkellä toimi luotettavasti, mutta päivittämisen jälkeen voi aina tarkistaa kaiken olevan kunnossa ja palata tarvittaessa muokkaamaan sivua lisää. Sivujen julkaisemisesta tai päivittämisestä ei lähde sähköposti-ilmoituksia extranet-tiedotteiden tilaajille.

Kokousmuistioiden julkaiseminen

Kokousmuistiot viedään työryhmien ja työvaliokunnan/johtoryhmän sivuille, minkä lisäksi uudesta viedystä muistiosta julkaistaan lyhyt tiedote. Muistion vieminen aloitetaan siis menemällä välilehdelle Sivut ja etsimällä sieltä sivu, jolle muistio halutaan lisätä. Etsimiseen voi käyttää oikealta löytyvää hakulaatikkoa.

Kokousmuistiot on jaoteltu extranetissä vuosiluvun mukaan, minkä vuoksi muokkaustilassa näkyy tekstikappaleiden välissä koodinpätkiä, joihin ei saa koskea. Vuosilukujaottelua koskevissa asioissa/pulmissa voit ottaa yhteyden Vaski-extranetin ylläpitäjään.

Uusi kokousmuistio lisätään viemällä kursori edellisen muistio-lohkon yläreunaan ja klikkaamalla siihen ilmestyvää plussan kuvaa. Tämän jälkeen valitaan lohkoksi Tiedosto, joka löytyy Yleisistä lohkoista. Valitse Siirrä tai Mediakirjasto riippuen siitä onko muistiota vielä viety extranetin Mediakirjastoon. Työvaliokunnan ja joryn osalta on sovittu, että ennen kokousta sivulle viedään esityslista ja se korvataan kokouksen jälkeen muistiolla.

Kun tiedosto on siirretty/valittu, saa sen nimeä ja sivustolla näyttämiseen liittyviä valintoja muutettua. Tiedoston nimen voi vaihtaa kirjoittamalla näkyvän tekstin tilalle haluamansa nimen. Oletuksena näkyviin tuleva Lataa-painike täytyy piilottaa oikealta löytyvästä kohdasta Lisäyspainikkeen asetukset. Jos tiedosto on pdf, kannattaa lisäksi valita se aukeamaan uudelle välilehdellä.

Kun uusi kokousmuistio on saatu vietyä extranetiin oikealle sivulle, julkaistaan siitä lyhyt tiedote. Tiedotteen ei tarvitse olla sen ihmeellisempi, riittää kun siitä löyty linkki muistioon tai työryhmän sivulle, jolta muistio löytyy (ks. esimerkiksi tämä tiedote).

Ohjeiden julkaiseminen

Kaikki taustajärjestelmää, verkkokirjastoa, toimintokäytäntöjä ym koskevat Vaskin ohjeet viedään extranettiin yksittäisinä normaalin sivun kaltaisina ohjeina. Ohjeiden vieminen tapahtuu aina välilehden Ohjeet kautta.

Jokaiselle ohjeelle on annettava jokin ohjetyyppi (=kategoria). Ohjetyyppi on tärkeä, koska sen perusteella ohjeet näytetään sivustolla näkyvässä ohjeluettelossa. Ohjetyyppi valitaan oikean reunan välilehdeltä Asiakirja. Ohjeelle voi tarvittaessa antaa useamman kuin yhden ohjetyypin.

Huom! Jos ohjeelle tarvitaan uusi ohjetyyppi, ota yhteys extranetin ylläpitäjään. Ohjetyypin lisääminen edellyttää muutosten tekemistä ohjeille tehtyyn sisällysluetteloon, mikä vaatii pääkäyttäjä-tason tunnuksia.

Erillisen tiedoston vieminen ohjeisiin

Jos julkaistava ohje on niin pitkä ja laaja, että sen julkaiseminen on järkevämpää esim. pdf-tiedostona, viedään tiedosto ohjeisiin seuraavalla tavalla:

 1. Aloita lisäämällä uusi ohje, kuten normaalistikin.
 2. Kirjoita ohjeelle otsikko, jonka haluat näkyvän ohjeluettelossa.
 3. Lisää lohkotyyppi nimeltä Tiedosto.
 4. Siirrä tiedosto koneeltasi tai valitse mediakirjastosta, jos olet jo siirtänyt tiedoston WordPressiin.
 5. Piilota Latauspainike näkyvistä oikean sivun Lohko-välilehdeltä. Muuta tarvittaessa tiedoston nimeä kirjoittamalla olemassa olevan tekstin tilalle haluttu nimi.
 6. Anna ohjeelle lopuksi oikea ohjetyyppi ja julkaise ohje.

Vinkki: Joskus ohjeissa voi olla tarvetta korostaa jotakin tiettyä osiota. Yksi toimiva tapa tähän on maalata korostettava kappale huomiovärillä (oikean laidan Lohko-välilehti > Väri-asetukset > Taustaväri). Ohjeissa korostuksessa taustavärinä on käytetty vaalean harmaata.

Aineiston vieminen materiaalipankkiin

Materiaalipankissa julkaistaan kaikki raportit, tilastot, käyttösäännöt, markkinointimateriaali jne. Uuden materiaalin julkaiseminen (tai vanhan poistaminen) tapahtuu Sivujen kautta.

 1. Siirrä ensin mediakirjastoon julkaistavat materiaalit menemällä hallintaliittymän välilehdelle Media. Kopioi siirtämäsi tiedoston url-osoite talteen (löytyy kun klikkaa siirretyn tiedoston auki ponnahdusikkunaan) tai jätä mediakirjasto omalle välilehdelle auki odottamaan seuraavaa vaihetta.
 2. Avaa välilehti Sivut ja etsi sivu, jonka nimi on Materiaalipankki.
 3. Avaa sivu muokkaustilaan ja siirry kohtaan, johon haluat lisätä materiaalia.
 4. Tee uusi luettelomerkki rivinvaihdolla tai lisää uusi Lista-lohko.
 5. Kirjoita materiaalille nimi, jonka haluat näkyvän sivuston käyttäjälle.
 6. Maalaa kirjoittamasi nimi ja klikkaa hyperlinkki-kuvaketta (tai ctrl+k). Liitä linkkikenttään tiedoston url-osoite ja paina nuoli-kuvaketta.
 7. Kolmen pisteen takaa voit määritellä tiedoston aukeamaan uudella välilehdellä. Tämä on suositeltavaa, jos kyseessä on tiedosto joka aukeaa suoraan selaimessa.
 8. Päivitä muutokset.
E-aineistot -sivu

E-aineistot -sivun Ajankohtaista-otsikon alla näkyvää tiedotesyötettä hallinnoidaan tiedotteelle annettavalla kategorialla E-aineistot – Nosto.

Kun haluat tiedotteen näkyville / pois näkevyistä E-aineistot -sivulla, toimi näin:

 1. Mene välilehdelle Artikkelit ja avaa haluamasi tiedote muokkaustilaan.
 2. Avaa oikeasta laidasta välilehti Asiakirja ja sieltä Kategoriat.
 3. Jos haluat tiedotteen näkyvän E-aineistot -sivulla, laita täppä kategorialle E-aineistot – Nosto. Vastaavasti ota täppä ko. kategoriasta pois, kun haluat piilottaa tiedotteen näkyvistä E-aineistot -sivulta.
 4. Päivitä muutokset.

Ajankohtaista-otsikon alle voi lisätä myös muuta tekstiä. Tämä tapahtuu Sivujen kautta:

 1. Etsi sivu E-aineistot ja avaa se muokkaustilaan.
 2. Ajankohtaista-otsikon alla näkyy ensimmäisenä lyhytkoodi , joka muodostaa tiedotesyötteen sivulle. Tähän ei tarvitse koskea. Muu sivulle tuleva teksti lisätään lyhytkoodi-lohkon alle.
 3. Tee haluamasi muutokset ja päivitä ne.

Huom! E-aineistotilastot ja -raportit viedään aina Materiaalipankkiin (ks. ohje yllä).