Kuukauden vinkki: lehtien käsittely

Lehtien käsittelyssä kannattaa muistaa, että Aurorassa tehdyt muutokset vaikuttavat kaikkien Vaski-kirjastojen lehtiniteisiin. Lehtien numerot ovat kaikille kirjastoille yhteisiä. Kun saapumisvalvonnan yhteydessä huomaat, että haluttua lehtinumeroa ei Aurorasta löydy valmiina, muista nämä:

  • Ensimmäisenä niteitään käsittelemään ehtivän kirjaston on tarkistettava, onko lehdellä jo olemassa julkaisumalli. Jos se puuttuu, se on luotava. Lehtitietueeseen ei saa lisätä numeroita yksitellen (poikkeuksena sidotut vuosikerrat).
  • Jos lehdestä ilmestyy kaksoisnumero, lehden numeroa on muokattava. Numeron muutos pitäisi tehdä siinä kirjastossa, jossa kaksoisnumeron saapumisvalvonta tehdään ensimmäisenä. Muutos tehdään niin, että järjestyksessä ensimmäinen numero muokataan  kaksoisnumeroksi ja seuraava numero poistetaan kausijulkaisunumeroista.
  • Jos lehdestä ilmestyy ylimääräinen numero, julkaisumalliin luodaan uusi numero. Tällaisen erikoisnumeron nimenä voi olla esim. ”Kevät 2018” tms.
  • Välillä lehdestä saattaa ilmestyä numero joka ylittää vuodenvaihteen (esimerkiksi 2018: 12 – 2019 : 1). Näissä tapauksissa niteet saapumisvalvotaan uuden vuoden ensimmäiseksi numeroksi (esimerkin tapauksessa 2019). Kausijulkaisunumeroa muokataan niin että sen nimeksi muutetaan ” 2019 : 1 (2018: 12 – 2019 : 1)”.
  • Joissakin lehdissä on käytössä vuodesta toiseen jatkuva numerointi. Tällainen numerointi merkitään Auroraan joko ”2018 : 1 (102)” tai pelkästään ”102”.

Ohjeita lehtien käsittelyyn on täällä: https://vaskiextra.net/ohjeet/taustajarjestelman-aurora-ohjeet/kausijulkaisut/

Ohjeet on tehty Auroran ensimmäisten versioiden aikana, joten niissä on myös Auroran käyttöönottovaiheen ohjeistusta ja kuvien ulkoasu poikkeaa paikoitellen nykyisestä Aurorasta. Ohjeet pitävät silti edelleen paikkansa.

Kuukauden vinkki on Auroran tai Finnan käyttöön liittyvä tiedote,Kuukauden vinkki kuvake joka julkaistaan kerran kuussa. Vinkkien kautta pyritään tuomaan esille toimintoja, joista voisi olla apua käytännön työssä.

Scroll to Top