Ohje väliaikaisten tunnusten antamisesta e-aineistopalveluihin

Kirjastojen pitkä kiinniolo lisää kiinnostusta e-aineistoihin ja niitä saattavat haluta päästä käyttämään myös henkilöt, jotka eivät vielä ole kirjaston asiakkaita tai eivät muista pin-koodiaan. 

Tietoturvasyistä emme voi antaa unohtunutta pin-koodia tai uutta kirjastokorttia sähköpostitse/puhelimitse, mutta kiinnioloaikana voidaan kirjastoissa tehdä tällaisille asiakkaille väliaikaisia kirjautumistunnuksia, joilla pääsee käyttämään kirjautumista vaativia e-aineistoja:

  1. Kerro asiakkaalle, että voimme tehdä hänelle kiinnioloajan voimassa olevat kirjautumistunnukset, ja tiedustele asiakkaan syntymäaikaa sekä nimeä, jos asiakas ei ole vielä koko nimeään kertonut.
  2. Lisää uusi asiakas Aurorassa.
  3. Täytä asiakkaan suku- ja etunimi sekä syntymäaika. Syntymäaika kirjataan Auroraan ikärajallisen aineiston takia ja luotamme tässä asiakkaan ilmoittamaan tietoon. Alle 15-vuotiaan tunnuksille ei tarvita takaajaa, sillä kyseessä ei ole oikean kirjastokortin antaminen eikä korvausvastuuta näin ollen synny.
  4. Vaihda asiakasryhmäksi E-palveluiden määräaikainen käyttöoikeus.
  5. Luo salasana ja kirjoita se ylös.
  6. Lisää asiakkaalle kirjastokortti. Käytä vain oikeita kirjastokortteja, jotta tunnus toimii kaikissa e-aineistopalveluissa. 

Anna asiakkaalle kirjastokortin tunnus ja salasana sekä linkki verkkokirjaston E-aineistot -sivulle. Kerro, että tunnuksella voi käyttää kirjaston e-aineistoja ainoastaan kirjastojen kiinnioloajan ja että asiakkaan on haettava itselleen oikea kirjastokortti tai unohtunut pin-koodi paikan päältä kirjastosta sitten, kun kirjastot ovat jälleen auki.

Korteille ei määritellä voimassaoloaikaa Auroraan vaan ne poistetaan keskitetysti pääkäyttäjien toimesta kirjastojen avatessa jälleen ovensa. Mikäli kirjastojen kiinniolo jatkuu siis vielä 13.4. jälkeen, pystyy asiakas käyttämään saamiansa väliaikaisia kirjautumistunnuksia.

Kun kirjaston kiinnioloaika päättyy ja tunnukset poistetaan, on käytetyt kirjastokortit hävitettävä kirjastoissa.

E-aineiston varaamisesta kysyttyä:
Jos asiakas haluaa tehdä varauksen e-aineistoon, onnistuu se kuten tavallisellakin kirjastokortilla. Sekä Ellibsissä että Overdrivessa ilmoitus varauksen laina-ajan alkamisesta tulee sähköpostiin, jonka asiakas voi itse määritellä.

Lisätiedot: vaskituki@turku.fi