E-aineistokatsaus

Kirjastot ovat olleet kiinni 18.3. alkaen ja e-aineistot ovat nousseet aiempaa näkyvämpään rooliin. Vaski-kirjastojen e-kirjakokoelmaan on maaliskuussa hankittu runsaasti aineistoa, ja joidenkin palveluiden käytössä on ollut selkeää kasvua.

Käyttötilastot nousivat helmikuulta seuraavasti:

 • Ellibsin lainat nousivat 21%
 • Ellibsin e-kirjat: 37,4%
 • Ellibsin e-äänikirjat: 5,2%
 • OverDriven lainat nousivat 9,2%
 • OverDriven e-kirjat: 15,6%
 • OverDriven e-äänikirjat: 1,5%
 • Naxos Spoken Wordin käyttö nousi 87,9%
 • E-kirjojen (Ellibs, OverDrive) lainaus nousi 32,6%
 • E-äänikirjojen (Ellibs, OverDrive, Naxos Spoken Word) lainaus nousi 6,6%
 • E-kirjojen ja e-äänikirjojen kokonaislainaus nousi 19,4 prosenttia

Varausten määrä nousi seuraavasti:

 • Ellibs 49,8% (Ellibsistä ei saa tarkempaa tietoa siitä, miten varausmäärät jakautuvat e-kirjojen ja e-äänikirjojen kesken)
 • Overdrive: 20,8% (OverDrive e-kirjat 12,5% ja e-äänikirjat 28,5%)

Kirjastokinon käyttö nousi 136,7% ja Naxos Video Libraryn käyttö nousi 255,6% eli helmikuun yhdeksästä striimauksesta maaliskuun 32 striimaukseen. Rockwayn maaliskuun tilasto ei ehtinyt tähän katsaukseen mukaan.

Naxos-musiikkipalvelujen käyttö nousi seuraavasti: kirjautumiset 107,8% ja soitettujen raitojen määrä 48,9%. Naxos-palveluista ainoastaan Naxos Jazz -palvelun käyttö ei noussut.

PressReaderin käyttö on noussut helmikuulta 23,4 prosenttia mutta käyttö on ollut tasaista alkuvuoden ajan, ja maaliskuun käyttöluvut muistuttivat tammikuun lukuja.

ePress ja eMagz ovat vain kirjastossa käytettäviä lehtipalveluita, ja ePressin kokonaiskäyttö maaliskuussa laski 27,9% ja eMagzin 29,9%. Maaliskuun aukioloaikana palvelujen käyttö suhteessa helmikuun käyttöön pysyi melko lailla samana, laskua oli ePressissä 2,1% ja eMagzissa 3,7%.

E-kirjapalveluihin on tullut paljon uusia käyttäjiä. Ellibsin uusien käyttäjien määrä nousi helmikuulta 107,7% ja OverDriven määrä nousi 75,2%.

Ellibsiin on ostettu 18.3.-3.4. välillä 374 lisenssiä uutuuksia sekä lisälisenssejä varatuimpiin teoksiin. Normaalioloissa Ellibsiin ostetaan hieman yli 200 lisenssiä kuukaudessa. OverDriveen on hankittu 50 klassikkoa yhtäaikaiseen käyttöön ja tämän lisäksi 38 lisenssiä.

Muistathan myös!

OverDrive-palveluun on ilmestynyt huhtikuun ajaksi Harry Potter -kirjasarjan ensimmäinen osa vapaasti ja rajattomasti lainattavaksi useilla eri kielillä.

Koko kansa lukee -kampanja on voimassa pidennetyllä ajalla 13.4. saakka.

Verkkokirjastoon on tehty vapaasti käytettävien aineistojen listaus, josta löytyy paljon luku- ja kuunteluvinkkejä ja muita kiinnostavia sivustoja. Listaa päivitetään edelleen ja sinne saa tarjota lisää kiinnostavia linkkejä!

E-aineiston mainontaa on hyvä jatkaa tästä! Asiakas on helppo tutustuttaa e-aineistoon hyvän teoksen tai kiinnostavan lehden avulla. E-kirjoja voi ja kannattaa vinkata huolimatta siitä, että kirjoihin tulee tällä hetkellä jonoa, sillä varausjonoja ja lisenssien päättymistä seurataan aktiivisesti ja uusia lisenssejä hankitaan mahdollisuuksien mukaan. Myös somessa on mahdollista tehdä vinkkien lisäksi ”esitteitä” ja antaa ohjeistusta (esimerkiksi useamman kuvan sarja e-kirjan lainaamiseen: näin löydän, näin lainaan, näin luen). E-aineistojen markkinoinnin voi myös viedä mahdollisuuksien mukaan ulos kirjastotilasta.

Vaskeilla on omaa materiaalia e-aineistojen mainostukseen ja se löytyy Materiaalipankista. Sieltä löytyy esimerkiksi täydennettäviä pohjia ja valmiita kuvia. Markkinoinnissa kannattaa hyödyntää eKirjastoa ja muistaa myös Kirjastot.fi:n mainosmateriaali, joka löytyy Kirjastot.fi:n materiaalipankista.

Haluatko lisätietoja tai onko sinulla lisäkysymyksiä esimerkiksi tilastoluvuista? Ota yhteyttä Maijaan, maija.suoyrjo@turku.fi