Tilannepäivitys automaateista sekä omatoimikirjastoista

Kohan käyttöönoton jälkeen lainaus- ja palautusautomaatit eivät ole toimineet toivotusti. Laitetoimittajat Mikro-Väylä ja Bibliotheca tekevät asian korjaamiseksi tämän viikon aikana päivityksiä automaattien ohjelmistoihin sekä säätöjä laitteiden asetuksiin.

Pitäkää siis automaatit päällä edelleen, jotta muutokset saadaan tehtyä. Mikro-Väylän korjattu ohjelmistoversio asennetaan tänään keskitetysti kirjastojen automaateille. Lastenautomaatit (Kaarina, Raisio, Salo ja Turku), joissa on ollut räätälöity käyttöliittymä, on päivitetty jo eilen.

Ohjelmistopäivityksellä korjataan seuraavia ongelmia:

  • kirjastokorttien ja -aineiston RFID-tunnisteiden lukeutuminen
  • parempi yhteentoimivuus silloin kun sekä viivakoodinluku ja RFID ovat käytössä yhtäaikaa
  • palautusten lajittelu

Ilmoitamme erillisellä extranet-tiedotteella, kun päivitykset on tehty kaikille automaateille. Kun automaatit on päivitetty, henkilökunnan tulee vielä testata niiden lajittelusääntöjen toiminta sekä tarkistaa käyttöliittymän ohjetekstit ja kuvat (että opasnuolet osoittavat oikeaan suuntaan ja termit ”hylly/laatikko” ovat oikein ). Mikäli niissä on korjattavaa, olkaa suoraan yhteydessä Mikro-Väylän tukeen huolto@mikro-vayla.fi, ja varatkaa testiaineistoa itsellenne valmiiksi automaatin testaamiseen.

Varatkaa valmiiksi testiaineistoa, jonka avulla voitte testata palautusautomaatin lajittelusäännöt seuraavasti:

  • palautus, joka jää toimipisteeseen hyllyyn
  • palautus, joka lähtee kuljetettavaksi kotiyksikköön
  • palautus, joka tärppää kiinni varaukseen
  • nide, joka on laskutettu-tilassa (tilan voi lisätä jollekin testiniteelle Kohassa)
  • ei-lainassa olevaa aineistoa (pitäisi ohjata samalla tavalla oikeaan paikkaan kuin lainassa olevankin aineiston)

Lajittelussa on huomioitava, että automaatit pyytävät käyttäjää lajittelemaan varatut, laskutetut sekä kuljetettavat niteet jatkokäsittelyä vaativan aineiston laatikkoon/hyllyyn/tms. Vastoin aiempaa käytäntöä ja toiveita, ei kuljetettavana-tilaisia voida toistaiseksi kuitenkaan ohjata palautushyllyyn asiakkaiden lainattavaksi, sillä lainausautomaatit eivät suostu lainaamaan kuljetustilaisia niteitä. Muutos on tullut Kohaan hiljattain, ja Mikro-Väylää sekä Bibliothecaa on viime viikon lopussa pyydetty muuttamaan lajittelua vielä tältä osin.

Kaarinan, Raision ja Salon kirjastot ovat sopineet erikseen Mikro-Väylän kanssa useampaan kuin kahteen kärryyn lajittelevien palautusautomaattien lajittelusääntöjen testaamisesta.

Bibliothecan automaattien osalta lajitteluiden pitäisi olla nyt kunnossa ja kuittitulostus ja tulostinasetusmuutosten osalta muutokset automaatteihin on tehty.

Omatoimikirjastot

Bibliothecan sekä Mikro-Väylän toimittamien omatoimikirjastojen ohjelmistot on päivitetty, ja niitä voi ryhtyä testaamaan. Omatoimikirjastojen toimivuus tulee todeta seuraavilla testeillä ennen varsinaista käyttöönottoa:

  • Tunnistautuminen kirjastokortilla (testaus sekä oikealla että väärällä tunnusluvulla)
  • Tunnistautuminen kirjastokortilla, jolla on käyttörajoitus Kohassa (ei pitäisi estää sisäänpääsyä)
  • Tunnistautuminen kirjastokortilla, jolla on maksuista johtuva lainauskielto (ei pitäisi estää sisäänpääsyä)
  • Tunnistautuminen kirjastokortilla, jolla on käyttökielto omatoimikirjasto-ohjelmassa (ei liity sinänsä Kohaan, mutta varmuuden vuoksi kannattaa testata että toimii edelleen)

Testit ja päivitykset on suoritetaan siten, että omatoimikirjastot voidaan avata asiakkaille 14.6. alkaen, mikäli niiden lainaus- ja palautusautomaatit on testattu toimiviksi, koronarajoitukset sen sallivat ja kunnissa niin päätetään.

HUOM! Omatoimikirjastojen uudelleenavaaminen ja testaaminen ei koske Turun kaupunginkirjaston yksiköitä. Niiden omatoimikirjasto-ohjelmistot päivitetään vasta myöhemmin ja omatoimiaika avataan asiakkaille vasta 1.7. alkaen.

Scroll to Top