Asiakkaalla kaksi kirjastokorttia

Hiljattain on tullut vastaan tapauksia, joissa asiakkaalla on käytössä kaksi kirjastokorttia. Tämä ei ole sallittua. Asiakasta pitää ohjeistaa, että toinen kortti on lopetettava. Asiakas voi itse päättää kumman kortin haluaa pitää, mutta on huolehdittava, että voimaan jäävässä kortissa on oikeat asiakastiedot ja henkilötunnus.

Asiakas saattaa tätä ihmetellä, koska ennen on saanut olla kaksi korttia. Tämä pitää paikkansa. Ennen Kohaa yhteen asiakastietueeseen on voinut lisätä useamman kirjastokortin. Nyt yhdessä asiakastietueessa voi olla vain yksi kortti. Jokaisella asiakkaalla saa olla vain yksi asiakastietue, ja tähän on liitetty heidän henkilötunnuksensa.

Tämän lisäksi asiaa voi perustella myös näin:

  • Kahdella kortilla voi kerätä tuplamäärän maksuja ennen lainakieltoa
  • Asiakas voi lisätä itsensä varausjonoihin kahdesti
  • Asiakas voi kiertää lainarajoja esim. kausikorttien ja konsolipelien kanssa
  • Asiakas voi varata kirjaston tiloja ja laitteita tuplamäärän.

Asiakas saattaa sanoa, ettei hän tekisi näin, tai ei edes aktiivisesti käytä toista korttia. Voimme hänelle kertoa, että säännöt ovat kaikille asiakkaillemme samat. Me emme pysty valvomaan satojen tuhansien asiakkaiden korttien käyttöä.

Jos molemmilla korteilla on lainoja ja/tai maksuja, eikä asiakas halua niitä palauttaa/maksaa, Vaskituki pystyy yhdistämään kaksi asiakastietuetta lainoineen, maksuineen ja henkilötietoineen. Jos asiakas haluaa tietueet yhdistää, lähettäkää Vaskituelle linkit kumpaankin asiakastietueeseen ja tieto siitä, kumpi kortti halutaan pitää voimassa.

On tapauksia, joissa lapsen huoltajat ovat niin pahoissa riidoissa, että haluavat välttämättä lapsella olevan kaksi korttia. Pääasiassa lapsiasiakkaillekaan ei tehtäisi kahta korttia. Huoltajien pitäisi pystyä sopimaan kumpi kirjoista vastaa, ja kommunikoimaan keskenään, että lainat varmasti palautuvat. Tämä vastaava huoltaja voi verkkokirjaston kautta pysyä perillä kaikista lapsen lainoista. Voidaan ehdottaa, että lapsi asioisi vaikka vanhempansa kortin kanssa toisessa osoitteessa ollessaan. Kahden kortin tekeminen on aivan viimeinen vaihtoehto, jos mikään muu ei näille vanhemmille sovi. Toinen kortti tehdään vain siitä syystä, että lapsi varmasti pääsee asioimaan kirjastossa jatkossakin, eikä se esty vanhempien riitojen vuoksi. Silloin huoltajaa täytyy ohjeistaa, että kortin voimassaoloaikaa on jatkettava vuoden välein, jos tarvetta kahdelle kortille edelleen on. Hetuttomat kortit ovat voimassa aina vain vuoden kerrallaan. Pitää myös korostaa sitä, että tämä on todella poikkeuksellinen ratkaisu.

Scroll to Top