Aurorasta siivottu asiakastietueita ja maksuja

Auroraan tehtiin tiistaina 14.1. siivousajo, jossa poistettiin vanhoja maksuja sekä pitkään käyttämättä olleita asiakastietueita.

Asiakastietueista poistettiin asiakkaat, jotka eivät olleet käyttäneet kirjastopalveluita kolmeen vuoteen ja joilla ei ollut tiedoissaan PIN-koodia, huollettavia, kulttuurikortti-rastia tai keskeneräisiä tapahtumia (lainoja, maksuja, laskuja, varauksia tai lainauskieltoa). Vuonna 2016 ja sitä ennen syntyneet maksut sekä maksulyhennykset poistettiin, mikäli asiakkaalle ei ollut lähtenyt Aurorasta laskua.

Maksujen siivous toi esille Auroran maksujen vanhentumisasetuksesta johtuvan lieveilmiön, joka koskee sellaisia asiakkaita, joilla on maksuhistoriassaan lyhennyksiä pitkältä ajalta (=velkasaldoa ei ole nollattu yli kuuteen vuoteen).

Aurora muuttaa yli 2190 päivää (6 vuotta) vanhat maksut ja lyhennykset tilaan vanhentunut eikä laske niitä enää mukaan velkasaldoon. Koska asiakas useimmiten on lyhentänyt maksua vasta myöhemmin (esim. maksu on syntynyt 2013, mutta lyhennys tehty vasta 2019), ehtii maksu vanhentua ennen lyhennyksen vanhentumista. Aurora ei tässä kohtaa ymmärrä sitä, ettei vanhentuneeseen maksuun aiemmin kohdistunutta lyhennystä pitäisi huomioida velkasaldossa. Asiakas on siis nähnyt maksuissaan pienemmän summan kuin mitä siellä olisi todellisuudessa kuulunut näkyä.

Maksujen siivous ”korjasi” tällaisten asiakkaiden velkasaldon oikeaksi, kun vanhentuneet maksut lyhennyksineen poistettiin asiakkailta kokonaan. Asiakkaalle tämä näyttäytyy kuitenkin kummallisesti, koska velkasaldo on muuttunut aiempaa suuremmaksi ilman näkyvää selitystä.

Tapaukset eivät ole yleisiä, sillä useimmiten asiakas on nollannut velkasaldonsa jossakin vaiheessa. Jos asiakaspalvelussa tällaisia kuitenkin tulee vastaan, voi asian kertoa johtuvan järjestelmän virheestä ja poistaa asiakkaalta maksuja sen verran, että maksusaldo vastaa asiakkaan aiemmin näkemää summaa. Epäselvistä tapauksista voi aina myös kysyä Vaskituelta.

Lisätiedot: vaskituki@turku.fi

Scroll to Top