Toimenpiteet kirjastojen osittaiseen avaamiseen liittyen

Aukioloaikatiedot

Kirjastohakemiston aukiolotiedot pitää päivittää ajan tasalle. Suosittelemme merkitsemään palveluajat aukioloajoiksi ja lisätietokentässä selventämään mitä palvelua on tuolloin tarjolla. Mallia voi katsoa esimerkiksi katsoa Turun pääkirjaston aukioloajoista.

Eräpäivät ja myöhästymismaksut

Vaski-johtoryhmä on päättänyt, että eräpäivät alkavat juosta normaalisti 8.6. alkaen. Eräpäivät on tähän mennessä suljettu toukokuun loppuun asti, joten jokaisen kirjaston tulee käydä sulkemassa eräpäivät sunnuntaihin 7.6. asti (tai tarvittaessa pidemmälle, mikäli kirjasto ei avaa oviaan kesäkuun alussa).

18.3.-13.5. ajalla olleet eräpäivät on siirretty 70 päivää eteenpäin. Eräpäiväsumaa ei siis avaamisen yhteyteen ole tulossa.

Myöhästymismaksut eivät tällä hetkellä ole päällä. Vaski-johtoryhmä päättää maksuista myöhemmin. Tiedotamme niistä erikseen.

Asiakkaalle lähtevät ilmoitukset

Pääkäyttäjät ovat palauttaneet noutoilmoitusten tekstit alkuperäiseen muotoonsa, joten tekstiasetuksiin ei tarvitse kirjastoissa puuttua jollei niihin halua lisätä jotakin omaa kirjastoa koskevaa lisätietoa.

Palautuspyyntöjä (1. ja 2. muistutuksia) ei ole vielä laitettu takaisin päälle. Tiedotamme kun palautuspyyntöjä aletaan taas lähettää.

Kiinnioloaikana noudettaviksi jääneet varaukset ja varausmaksut

Eräpäiväkalenterin sulkeminen on siirtänyt noutopäivät automaattisesti ensimmäiseen auki olevaan päivään (eli ohjeiden mukaan tehtynä 8.6.). Noutoajan muuttumisesta ei lähde asiakkaalle uutta viestiä, mutta verkkokirjastossa on oikea noutopäivä.

Vanhat noutamattomat varaukset voi nyt poistaa noutohyllystä, sillä niissä on ollut viimeinen noutopäivä ennen kirjastojen sulkuaikaa.

Noutamattoman varauksen maksut eivät ole vielä päällä. Tiedotamme erikseen kun maksut ovat jälleen päällä.

Varausten tärppäytys

Uusia varauksia voi alkaa tärppäyttää kun yksikkö tarjoaa vähintäänkin varausten noutopalvelua. Kannattaa huomioida että tärppäysten määrällä on mahdollista säädellä asiakasvirtoja. Suosittelemme varausten käsittelyä seuraavassa järjestyksessä:

  1. Kiinnioloaikana hyllystä käsittelyä odottamaan haettujen varausten tärppäytys ja varatun uutuusaineiston käsittely, jotta aineisto saadaan kiertoon Vaskissa tasapuolisesti samoihin aikoihin (Vaski-johtoryhmän päätös).
  2. Noutoyksikössä hyllyssä olevien varausten käsittely Auroran varauslistan perusteella (jos hyllyvarausviestit ovat olleet pois päältä kiinnioloaikana). Ohje haun tekemiseen löytyy täältä.
  3. Hyllyvarausviesteinä saapuneiden varausten käsittely.

Hyllyvarausviestit laitetaan päälle kaikkiin yksiköihin vielä torstai-iltapäivällä ja kukin kirjasto alkaa siis käsitellä hyllyvarausviestejä omien mahdollisuuksiensa mukaan. Sulkuaika on opettanut, että viestit palvelevat parhaiten, kun ne ovat päällä kaikilla yksiköillä.

Normaaleja varauslistoja voidaan alkaa ottaa Aurorasta sitten, kun koko Vaskin varausruuhkaa on saatu purettua. Näin toimimalla pyritään siihen, että monessa paikassa ei samanaikaisesti haeta hyllystä samoja teoksia. Tiedotamme tästäkin erikseen.

Optimaalista ratkaisua varausten käsittelyyn ei valitettavasti ole, mutta yllä kuvatulla tavalla pystytään toivon mukaan minimoimaan päällekkäisiä varausten hakemisia sekä vähentämään kuljetusten määrää.

Toistaiseksi verkkokirjastossa on vielä estetty sellaisen aineiston varaaminen, jonka kaikki kappaleet ovat hyllyssä, sillä hyllyvarausruuhkan purkamiseen menee joka tapauksessa paljon aikaa. Rajoituksen poistamisesta tiedotetaan erikseen, kun ajankohta on selvillä.

Väliaikaiset kirjautumistunnukset e-aineistopalveluihin

E-aineistojen käyttöä varten tehtyjen väliaikaistunnukset pidetään voimassa 31.5. asti.

Lisätiedot: vaskituki@turku.fi