Verkkokirjaston ajankohtaisia

Varausten ensisijainen noutopaikka ei päivity Kohan kotikirjasto-kentästä

Asiakas voi valita varauksilleen ensisijaisen toimipisteen, jota verkkokirjasto tarjoaa, kun asiakas tekee varausta. Noutopaikka valitaan Omat tiedot -sivun Ensisijainen noutopaikka -pudotusvalikosta. Kun pudotusvalikosta valitsee haluamansa toimipisteen, tieto päivittyy automaattisesti ilman, että sitä tarvitsee tallentaa erikseen.

Verkkokirjaston Ensisijainen noutopaikka -kenttä on erillinen Kohan kotikirjasto-kentästä. Jos asiakkaan kotikirjaston siis vaihtaa Kohan puolella, niin ensisijainen noutopaikka ei päivity verkkokirjastoon. Asiakkaan täytyy tehdä muutos itse, sillä henkilökunta ei voi kirjautua asiakkaan verkkokirjastotilille.

Ohje tilanteisiin, joissa ensisijainen noutopaikka vaihtuu itsekseen

Vaskitukeen on tullut joitain tapauksia, joissa asiakkaan valitsema ensisijainen noutopaikka vaihtuu verkkokirjastossa itsekseen Kohassa olevaksi kotikirjastoksi. Tämä johtuu Finnan rajapintakyselystä: kun asiakas kirjautuu verkkokirjastoon ensimmäisen kerran ja ei ole vielä valinnut noutopistettä, Finna hakee ensisijaiseksi noutopaikaksi asiakkaan kotikirjaston Kohasta. Näin ei pitäisi käydä enää ensimmäisen kirjautumisen jälkeen. Virheestä on raportoitu Finnalle, mutta siihen ei ole löydetty vielä ratkaisua. Jos asiakas kertoo näin käyvän, voi hänen Kohan kotikirjastonsa vaihtaa siksi kirjastoksi, jonka hän haluaa ensisijaiseksi noutopaikaksi. Tämän pitäisi estää se, että oletusnoutopaikka muuttuu virheen takia uudelleen.

Finna-tilin sähköposti on erillinen Kohaan tallennetusta sähköpostista

Asiakas näkee Omat tiedot sivulla kaksi sähköpostiosoitekenttää: toinen on osiossa ”Kirjaston ylläpitämän asiakastiedot”, toinen osiossa ”Finna-tilin asetukset”. Kirjaston ylläpitämään osoitteeseen tulevat kirjaston viralliset ilmoitukset, kuten eräpäivämuistutukset ja varausten noutoilmoitukset. Finna-tilin asetuksissa olevaan osoitteeseen lähtevät asiakkaan uutuusvahdin ilmoitukset sekä aineistotiedot, joita hän voi lähettää itselleen verkkokirjastosta Lähetä sähköpostilla -painikkeella.

Finna-tilin sähköpostiosoite on siis erillinen Kohaan tallennetusta sähköpostiosoitteesta. Asiakas voi palauttaa tunnuslukunsa verkkokirjastossa vain Kohaan tallennettua sähköpostiosoitetta käyttäen.

Mobiilikortti

Asiakas voi käyttää mobiilikorttia kirjautumalla sisään verkkokirjastoon ja menemällä Kirjastokortit-välilehdelle. Mobiilikorttia ei kuitenkaan pidä suositella asiakkaalle ensisijaisena vaihtoehtona, sillä mobiilikortti ei toimi kaikilla automaateilla eikä sillä myöskään pääse kaikkiin kirjastoihin omatoimiaikoina, koska oviyksiköiden vanhemmat mallit eivät pysty lukemaan viivakoodia kännykän näytöltä.

Jos asiakas on unohtanut kirjastokorttinsa kotiin, häntä voi ohjeistaa käyttämään mobiilikorttia. Jos asiakas näyttää mobiilikortin kirjaston asiakaspalvelussa, häneltä täytyy kysyä kuvallinen henkilöllisyystodistus tai kysyä joitain tietoja, joita hänen kirjastotililleen on asetettu (syntymäaika, puh. numero, osoite, mahdolliset lainat ja varaukset).

Asiakas voi käyttää vain omaa mobiilikorttiaan, ei toisen asiakkaan (edes perheenjäsenen) korttia. Lisätietoja mobiilikortista löydät täältä.

Muiden korttien liittäminen omaan tiliin

Omaan verkkokirjastotiliin voi liittää useampia kirjastokortteja, jos tietää niiden pin-koodin. Kortteja voi liittää Kirjastokortit-välilehdellä klikkaamalla ”Liitä kirjastokortti” -painiketta ja täyttämällä kirjastokortin tiedot. Kortin omistaja ei näe verkkokirjastotilillään tietoa siitä, jos hänen korttinsa on liitetty johonkin toiseen Finna-tiliin.

Verkkokirjasto tarkistaa liitetyn kirjastokortin pin-koodi joka kerta, kun sitä haluaa käyttää verkkokirjastossa. Jos liitetyn kortin omistaja siis vaihtaa korttinsa pin-koodin, sen tietoja ei pääse enää tarkastelemaan siltä tililtä, jolle kortti on liitetty. Tällöin kortti pitää liittää uudelleen ja käyttää uutta pin-koodia.

Saatavuustietojen näyttämiseen muutos

Saatavuustiedot ovat näkyneet verkkokirjaston tietuesivulla tähän asti siten, että listan ensimmäisen noutopaikan niteet ovat olleet oletusarvoisesti avattuna. Nyt kaikkien noutopaikkojen saatavuustiedot on oletusarvoisesti piilotettu. Tämä voi ohjata asiakkaan katsomaan paremmin muidenkin kuin ensimmäisen toimipisteen niteiden saatavuutta.

Ensimmäisen toimipisteen saatavuustiedot näkyvillä
Kaikkien toimipisteiden saatavuustiedot piilotettuina

Verkkomaksaminen

Asiakas voi maksaa verkkokirjastossa maksunsa, kun niitä on kertynyt yksi euro tai enemmän. Verkkokirjaston kautta on mahdollista maksaa vain koko summa kerralla pois, ei siis lyhentää maksua. Jos asiakas siis kertoo maksaneensa osan maksuistaan verkkokirjaston kautta, tämä ei voi pitää paikkaansa. Verkkomaksamisen tarkemmat ohjeet löydät täältä.

Asiakkaana kirjastossa -sivulla ohjeita myös henkilökunnan jäsenille

Asiakkaan näkökulmasta olennaisia verkkokirjasto-ohjeita on koottu verkkokirjaston Asiakkaana kirjastossa -sivulle. Sivulle on vastikään lisätty ohjeistukset lainaushistorian toiminnasta ja kirjastokortin vanhenemisesta. Löydät sieltä ohjeita myös uutuusvahdin ja suosikkilistojen käyttämiseen.

Scroll to Top