OKM-raportti valmistunut

OKM-raportteihin on ajettu uudestaan vuoden 2021 tilastot (Kaikki kirjastot & OKM). Kaikki kirjastot raportin ID on 13 ja OKM- raportin ID on 20. Ajo tehtiin uusiksi, koska luvut eivät olleet oikein Celia-aineiston osalta.

Huomioitavaa vuoden 2021 luvuista:

  • Sanoma- ja Aikakauslehdet
    • Sanoma- ja aikakauslehtien määrä ei todennäköisesti vastaa todellisuutta, sillä luvun laskeminen okm-tilastoon on sidoksissa Kohan lehtitilauksiin eikä Vaskissa tehty lehtitilauksia vuodelle 2021. Suosittelemme laskemaan sanoma- ja aikakauslehtien määrän käsin kuten Aurorankin aikana tehtiin.
  • Kohan ja Auroran lukujen yhteenlaskeminen
    • Järjestelmänvaihdosta johtuen lainaus- ja poistolukujen osalta on laskettava yhteen Aurorasta talteen otettu luku ja Kohan OKM-raportin luku.
    • Kokoelma- ja hankintalukujen osalta Kohan OKM-raportin luvut kattavat koko vuoden määrät.
    • Aktiivisten asiakkaiden määrän osalta ei ole mahdollista saada koko vuoden todellista lukua, joten on käytettävä Kohan OKM-raportin lukua, vaikka se onkin selvästi pienempi kuin yleensä.
  • Koulukirjastot
    • Koulukirjastot (pois lukien Kaarina) eivät ole OKM-ryhmät -raportissa mukana, mutta löytyvät Kaikki kirjastot -raportilta kunnittain (KK-alkuiset kirjastot, esim. KKLI = Z Liedon koulukirjastot). Tallennettuihin raportteihin on lisäksi lisätty raportti Koulukirjastojen lainaustilastot, jolla pystyy tarkastelemaan haluamaltaan ajanjaksolta laina- ja uusintamääriä toimipisteittäin. Raportin luvut perustuvat niteille merkittyihin hyllytarkenteisiin.

Kannattaa myös huomata, että kuukausitilastojen yhteenlaskettu summa ei välttämättä täsmää koko vuoden lukujen kanssa. Tämä johtuu siitä, että tilaston muodostusta on jouduttu hienosäätämään (esim. poistojen laskennan osalta) eikä kesän/syksyn tilastoja ole viilailujen jälkeen ajettu Vaski-Kohaan enää uudestaan. Ylipäätään järjestelmänvaihtovuosi on tilastojen osalta aina haastava.

Kokoelmaluvuissa näyttäisi järjestelmällisesti siltä, että kauno-aineiston luvut ovat laskeneet ja tietoaineiston vastaavasti nousseet. Ero johtunee siitä että Koha ja Aurora laskivat nämä luvut eri perustein. Auroran perusteista meillä ei ole tietoa, mutta Kohan tilastoissa nide on kaunokirja, jos sen YKL-luokka on 80-85. Muut ovat tietokirjoja.

Mikäli OKM-raportin määritykset kiinnostavat enemmän, löytyy niistä dokumentaatio Koha-Suomen Redminesta.

Scroll to Top