Oma erikoistila lehtien uusimmille numeroille ja muutos Käytettävissä lukusalissa -termiin

Monessa kirjastossa aikakauslehtien uusin numero on luettavissa ainoastaan kirjastossa, mutta vanhemmat lehdet menevät lainauskiertoon. Tähän asti uusin numero on laitettu erikoistilaan Käytettävissä lukusalissa ja siihen ei ole voinut verkkokirjastossa tehdä nidevarausta. Kohan kautta varaaminen on kuitenkin onnistunut, mikä on asettanut asiakkaat tietyllä tapaa eriarvoiseen asemaan – verkkokirjastoa käyttävä on joutunut odottelemaan pystyäkseen varaamaan lehden, mutta kirjastossa tiskillä asioivalle asiakkaalle varaus on voitu tehdä jo ennen seuraavan numeron ilmestymistä.

Ongelman poistamiseksi lehtiä varten on perustettu oma erikoistilansa Uusin numero, luettavissa kirjastossa:

  • Erikoistila löytyy ”Ei lainata” -tilavalikosta ja tila sallii varausten teon.
  • Uutta erikoistilaa on suositeltavaa käyttää lehteä vastaanottaessa, mikäli lehdestä vain uusinta numeroa pidetään kirjastossa ja vanhemmat numerot muutetaan lainattaviksi. Nidetyyppinä lehdellä on lisäksi oltava ”14 vrk, nidevaraukset sallittu [lehdet]” / ” 14 vrk, nidevaraukset sallittu, ei myöh.maksua [lehdet]”.
  • Erikoistila poistuu palautuksessa.

Uuden erikoistilan voi ottaa käyttöön sitä mukaa, kun uusia lehtinumeroita saapuu kirjastoon. Halutessaan muutoksen saa tehdä myös tämänhetkisille tuoreimmille numeroille takautuvasti. Lehtien saapumiskäsittelyssä avautuvaa nidelomaketta on muutettu niin, että lomakkeella on jo oletuksena valittuna tila Uusin numero, luettavissa kirjastossa.

Samassa yhteydessä Käytettävissä lukusalissa -tilan kuvaukseksi on vaihdettu Luettavissa kirjastossa, jotta termit olisivat asiakkaille yhteneväiset. Kaikissa kirjastoissa ei myöskään välttämättä ole varsinaista lukusalia, joten ”luettavissa kirjastossa” on sikälikin parempi ilmaisu.

Lisätiedot: vaskituki@turku.fi

Scroll to Top