Koekäytä uusia e-aineistoja!

Ebsco on tarjonnut Vaski-kirjastojen koekäyttöön kaksi uutta e-palvelua. Tutustukaa palveluihin ja antakaa niistä mielellään palautetta. Koekäyttö on voimassa ainakin marraskuun puoliväliin asti.

Molempien palvelujen pitäisi toimia niin kirjastojen työasemilta kuin etäkäyttöisesti. Oletettavaa kuitenkin on, että varsinkin tuossa ip-tunnistukseen perustuvassa paikalliskäytössä tulee vastaan jotain ongelmia. Ilmoittakaa, mikäli ette millään pääse jompaan kumpaan palveluun kirjaston verkossa olevalta koneelta.

Etäkäytössä kumpaankin palveluun kirjaudutaan seuraavilla tunnuksilla:

  • User ID: turku
  • Password: training

FlipsterFlipster – aikakauslehtiä

https://search.ebscohost.com/login.aspx?authtype=ip,uid&profile=eon

Flipster sisältää vajaan 300 aikakauslehden digiversiot. Lehdet ovat lähes kaikki englanninkielisiä, joku ranskankielinenkin siellä tosin joukossa. Palvelussa on näkyvillä vain lehtien uusimpien numeroiden kansikuvat. Kun klikkaa jonkun lehden luettavakseen, niin ruudun oikeasta ylänurkasta löytyvän “All Issues” -linkin takaa löytää ko. lehden vanhempiakin numeroita.

Tietokoneella lehdet voi lukea suoraan selaimessa, mitään erityistä lukuohjelmaa ei siis tarvita. Mobiililaitteilla lehden voi lisäksi ladata Flipster-sovellukseen, jolloin sen lukemista voi jatkaa myöhemmin ilman verkkoyhteyttäkin. Ilmainen sovellus on saatavilla Android- ja Apple-laitteille.


MyHeritage – sukututkimuksen tietopankki

MyHeritage

https://search.ebscohost.com/login.aspx?authtype=ip,uid&custid=s1240626&site=mhtrial&return=y

MyHeritage on valtava, miljardeja yksittäisiä tietueita sisältävä tietovaranto sukututkijoille. Palvelu sisältää mm. väestölaskennoista, maahanmuuttoasiakirjoista, kirkonkirjoista jne. saatua materiaalia, täydennettynä yksityisten sukututkijoiden luomilla sukupuilla.

Lähdedokumentit ovat peräisin ympäri maailmaa, mutta angloamerikkalaiset maat tuntuvat olevan parhaiten edustettuna. Suomesta on saatavilla n. 15 miljoonaa kasteisiin, avioliittoihin ja hautauksiin liittyvää tietuetta 1600-1800-luvuilta. Mikäli kirjastoista löytyy alaa tuntevia, niin erityisen mielenkiintoista olisikin saada palautetta palvelun hyödyllisyydestä suomalaisen sukututkijan kannalta.


.
Palautteet, lisäkysymykset & muu mieleen juolahtava:

Aki Pyykkö
Turun kaupunginkirjasto, Kokoelmapalvelut
aki.pyykko@turku.fi

Scroll to Top