Vastauksia Koha-klinikoilta jääneisiin kysymyksiin

Torstain ja perjantain Koha-klinikoilta jäi jokunen kysymys, joita lupailtiin selvitellä kyselytuntien jälkeen:

Kuitit

Kuittitekstien osalta toivottiin, että eräpäivän perään ei tulostuisi kellonaikaa. Tämän osalta selvisi, että nykyisessä Koha-versiossa kellonaikaa ei saa pois mutta Koha-Suomen seuraavassa versionvaihdossa kellonajan piilottaminen tulee mahdolliseksi.

Kuittien tulostamiseen liittyen mietittiin myös onnistuuko lainakuitin tulostus esimerkiksi tyhjän viivakoodin lukemalla. Tyhjä viivakoodi tai pelkän enterin painaminen lainaus-kentässä on tähän saakka tyhjentänyt asiakkaan tiedot lainausnäytöltä, mutta testiympäristön sekä Vaskin tuotantoympäristön asetuksiin on muutettu nyt niin, että enter/tyhjä viivakoodi tulostaa jatkossa lainakuitin. Vastaavasti toimii myös komento alt+p.

Ikärajallisen aineiston lainaaminen

Ikärajallisen aineiston lainaamiseen liittyen oli huomattu, että asiakkaalla olevan lainauskiellon ohittaminen ohittaa automaattisesti myös ikärajallisen aineiston lainauseston. Näin näyttää tosiaan systemaattisesti tapahtuvan eli asiakkaalle asetetun käyttörajoituksen ohittaminen ohittaa myös niteeseen liittyvän rajoitteen. Lainausnäytön keltaiseen huomautuslaatikkoon tulee kuitenkin myös tässä tapauksessa huomautus ikärajoituksesta.

Ongelma on onneksi melko marginaalinen, sillä normaalisti lainauskieltoa ei ole tarvetta ohittaa lainauksessa. Normaalissa lainaustilanteessa järjestelmä ei siis anna lainata aineistoa, jos lapsen ikä ei siihen riitä.

…ja vielä pari muuta asiaa

Varauksen keskeytyksestä on aiemmin kerrottu, ettei keskeyttäminen määräajaksi toimi oikein virkailijaliittymässä. Tähän löytyi Koha-Suomelta vielä hiukan tarkennusta eli virhe koskee nimenomaan tilannetta, jossa asiakkaan kaikki varaukset yritetään keskeyttää tietyksi määräajaksi. Päivämäärä ei tällaisessa tapauksessa tallennu varauksille.

Yksittäisen varauksen kohdalla keskeytykselle asetettu päivä tallentuu oikein. Varauksen keskeyttämistä koskevaa ohjetta on tämän tiedon pohjalta päivitetty.

Lopuksi vielä muistutus saatavuustietoja koskien erityisesti kaikille kelluttaville kirjastoille. Saatavuustiedot eivät toimi kelluttavien kirjastojen näkökulmasta parhaalla mahdollisella tavalla, sillä Koha jaottelee käyttäjän kirjaston omistamat niteet omalle välilehdelleen ja muut niteet toiselle. Toisen yksikön omistama nide on voinut kuitenkin kellua hyllyyn käyttäjän omaan yksikköön. Kelluttavissa kirjastoissa on siksi tarkistettava saatavuustiedot aina myös välilehdeltä Muut kokoelmat.

Runosmäen kirjastosta Turun pääkirjastoon kellunut nide

Lisätiedot: vaskituki@turku.fi

Scroll to Top