”Käytsä täällä usein?”-käyttäjätutkimus Turun pääkirjastosta

Turun pääkirjastossa toteutettiin marraskuun 2011 ja toukokuun 2012 välisenä aikana laaja käyttäjätutkimus ”Käytsä täällä usein?”, jonka loppuraportti on nyt ilmestynyt. Projektin toteuttivat Projektiässät-hankkeen opiskelijat yhteistyössä kirjaston henkilökunnan kanssa.

Käyttäjätutkimus vahvisti kirjaston henkilökunnan käsitystä kirjaston käytön muuttumisesta. Pikaisen lainaamisen ja asioinnin sijaan käyttäjät oleskelevat kirjastossa yhä kauemmin ja viettävät siellä vapaa-aikaansa lukien, opiskellen tai työskennellen, hoitaen asioita, tavaten ystäviään ja oleskellen.

Tavoitteena osallistavien menetelmien kehittäminen

Käyttäjätutkimuksen tavoitteena oli kartuttaa tietoa pääkirjaston käyttötavoista ja asiakkaiden toiveista asiakaskyselyn, asiakkaiden havainnoinnin ja asiakkaita osallistavien menetelmien avulla. Pyrkimyksenä oli selvittää miten asiakkaat pääkirjastoa käyttävät, mitä palveluista ja tilasta ajatellaan, ja millaisia kehittämisehdotuksia kirjaston käyttäjillä on.

Asiakaslähtöisten kirjastopalveluiden lisääntyessä on tärkeää kehittää menetelmiä käyttäjien osallistamiseksi kirjaston kehittämiseen. Tutkimuksen tarkoitus oli saada aikaan uudenlaista vuorovaikutusta, jonka myötä käyttäjien olisi helppoa kertoa odotuksistaan ja toiveistaan. 

Lue lisää tutkimuksesta tästä. Projektin loppuraportti löytyy myös ekstranetistä Projektit-sivulta kohdasta Muut projektit.

Scroll to Top