Verkkokirjasto

Verkkokirjaston muutospyyntöjen hyväksyminen Kohassa

Jos asiakas tekee verkkokirjastossa muutoksia seuraaviin tietoihinsa, tulee siitä hyväksyntäpyyntö Kohan virkailijaliittymään. Hyväksymistä vaativat muutokset ovat osoite, varaustunniste ja puhelinnumero.

Näitä pyyntöjä pääsee käsittemään etusivun Asiakastietojen muutospyynnöt -linkistä. Vaskissa on sovittu, että jokainen kirjasto/kunta huolehtii omiin toimipaikkoihinsa osoitetuista muutospyynnöistä. Muutospyynnöt jakautuvat asiakkaan kotikirjaston mukaan.

Muutospyynnön Asiakkaan tiedot- linkistä pääset katsomaan asiakkaan tiedoista mm. onko asiakkaalla rajoitteita, jotka päivityksen yhteydessä on syytä ottaa pois.

Varaustunnisteen tulee alkaa kirjaimella ja sisältää 4-10 merkkiä. Tunnuksessa saa käyttää vain kirjaimia ja numeroita. Hävyttömiä tai loukkaavia tunnuksia ei tule hyväksyä. Tunnuksessa ei myöskään saa olla tietoa, josta asiakkaan voi tunnistaa (esim. asiakkaan koko nimi, tarkka syntymäaika tms.).

Verkkokirjaston muutospyyntöjen hyväksyminen Kohassa Lue tiedote »

Verkkomaksuongelmien selvittely

Jos asiakas esimerkiksi kertoo maksaneensa maksut verkossa, mutta maksu ei ole poistunut kirjastojärjestelmästä, henkilökunta lähettää tapauksen Vaskituen (vaskituki@turku.fi) tarkistettavaksi.

Selvittelyssä tarvitaan yleensä seuraavia tietoja:

  • kirjastokortin numero (tarvitaan aina)
  • maksun ajankohta (pvm, kellonaika/arvio)
  • maksun viitenumero (asiakkaan tilitiedoista)

Jos on syytä olettaa, että asiakas on tehnyt onnistuneen maksusuorituksen, mutta maksut edelleen näkyvät Kohassa, älä poista maksuja. Pyri palvelemaan asiakas tarvittaessa ohittamalla maksuista mahdollisesti aiheutunut lainakielto. Jos maksut on jostain syystä pakko poistaa, käytä poista-toimintoa, älä maksa-toimintoa. Jos verkkomaksupalvelussa on viive ja maksut tavalla tai toisella on sillä välin menty poistamaan, syntyy tilanne, jossa asiakkaalla on saatavia kirjastolta (miinusmerkkiset maksut).

Jos asiakas ei pääse maksamaan maksujaan, tarkista että hänellä on sähköpostiosoite tiedoissaan. Sähköpostitietoa tarvitaan maksutietojen siirrossa. Verkkomaksutapahtuma käyttää ensisijaisesti Kohan asiakastiedoista löytyvää sähköpostiosoitetta. Jos Kohan tiedoissa ei sähköpostia ole, käytetään verkkokirjaston tiedoissa olevaa sähköpostiosoitetta.

Verkkomaksuna ei voi maksaa vain osaa maksuistaan, vaan koko summa on maksettava kerralla. Jos asiakas kertoo maksaneensa vain osan ja esittää siitä kuitin/tilitapahtumatiedot, on kyse todennäköisesti muusta maksusta tai siitä, että asiakas on ottanut verkkomaksutapahtumasta tiedot ja siirtynyt pankkiin tekemään tilisiirron. Tilisiirrossa maksu menee Paytrailille, jonka pitäisi palauttaa se jonkin ajan kuluttua automaattisesti. Kirjaston maksuja ei voi maksaa tilisiirrolla.

Taustatiedoksi Vaskituen tekemät yleisimmät toimenpiteet

  1. Tarkistetaan, että asiakkaalla on maksamattomia maksuja järjestelmässä ja että ne eivät ole syntyneet maksutapahtuman jälkeen.
  2. Tarkistetaan onko maksu verkkokirjaston ”epäonnistuneet verkkomaksut”-raportissa. Tarkistusta varten tarvitaan asiakkaan kirjastokortin numero.
  3. Jos maksua ei löydy em raportista, Turun taloushallinto tarkistaa näkyykö maksu verkkomaksutilillä. Taustatiedoiksi tarvitaan maksun viitenumero ja ajankohta. Keskeytetytkin maksutapahtumat näkyvät maksuhistoriassa.
  4. Tapaus lähetetään Finna-postiin jos maksutapahtuma keskeytyy ennen maksun siirtoa, mutta uusi maksuyritys ei pitkänkään ajan jälkeen onnistu, vaan asiakkaan maksut-välilehdellä on edelleen tieto keskeytyneestä tapahtumasta. Viestiin tarvitaan kirjastokortin numero ja maksuyrityksen ajankohta.

Verkkomaksuongelmien selvittely Lue tiedote »

Verkkomaksaminen

Verkkomaksuna voidaan periä vain:

  • myöhästymismaksut
  • muistutusmaksut
  • noutamattoman varauksen maksut
  • kirjastokortin uusimismaksut
  • osoitteen tarkistus väestörekisteristä
  • kaukopalvelumaksut

Poikkeustapauksissa asiakkaan maksuihin on mahdollista lisätä niteen korvaushinta, jos asiakkaalla on haasteita käydä maksamassa maksua kirjastossa. Näissä tapauksissa kirjastossa on otettava huomioon seuraavat asiat:

  • Korvausmaksu lisätään Kadonnut aineisto -maksutyyppinä
  • Verkkomaksuna korvatun niteen maksusta ei tule kirjastoon automaattisesti tietoa, vaan kirjaston on seurattava maksaako asiakas maksun verkossa. Asiakkaan kanssa kannattaa sopia, että hän ilmoittaisi kirjastoon esim, sähköpostilla, kun on maksanut niteen verkkokirjaston kautta.
  • Asiakkaan maksettua korvausmaksu on vielä muistettava poistaa nide asiakkaan lainoista.
  • Jos asiakas ei maksa verkkokirjaston kautta korvaushintaa, niin korvattavasta kirjasta lähtee normaalisti muistutukset ja lasku. Jos lasku lähtee automaattisesti perintätoimistosta, niin asiakas voi maksaa korvausmaksun sekä perintätoimistolle, että verkkokirjaston kautta. Tästä seuraa ikävä sotku ja lisätöitä kirjastolle.

Muita maksuja ei saa viedä järjestelmään. Esimerkiksi poistokirja- tai tulostemaksua ei enää saa viedä asiakkaan velkasaldoon, vaan se on maksettava, kun kirja tai tuloste luovutetaan asiakkaalle. Eli verkkomaksuna voidaan periä tällä hetkellä vain alvittomia maksuja.

Verkkomaksuna maksetaan koko saldo. Vanhentuneet eli yli viisi vuotta vanhat maksut eivät näy verkkokirjastossa. Verkkomaksun minimisumma on 1 €. Jos asiakkaan velkasaldossa on pienempi summa, verkkokirjasto ei tarjoa nettimaksumahdollisuutta lainkaan. Tällöin asiakkaan maksut-sivulla on tieto minimiveloituksesta. Minimiveloitukseen on päädytty siksi, että kirjastolle tulee kustannuksia jokaisesta verkkomaksutapahtumasta.

Maksut poistuvat kirjastojärjestelmästä kun maksutapahtuma on onnistuneesti toteutunut.

Erityistapauksissa verkkomaksu on mahdollista palauttaa asiakkaalle. Näissä tilanteissa kirjasto on yhteydessä Vaskitukeen. Mukaan liitetään kuva palautettavan verkkomaksun kuitista, asiakkaan kirjastokortin numero ja selvitys miksi maksu on palautettava.

Kuvallinen ohje verkkomaksuprosessista

Verkkomaksaminen Lue tiedote »

Suosittelut verkkokirjastoon

Verkkokirjaston suosittelut perustuvat suosikkilistoihin, jotka nostetaan esille verkkokirjastoon mm. karuselleina:

  • Etusivun karuselli ”Poimintoja kokoelmista” / ”Inspiration” / ”Picks from the Library”
  • Lasten karuselli (suomi, ruotsi ja englanti)
  • Lukuvinkkejä nuorille -karuselli (suomi ja ruotsi)

Lue myös alla olevat ohjeet, jotta tiedät, miten saat listan näkyville verkkokirjaston karuselliin!

Toimi seuraavasti:

  1. Kirjaudu verkkokirjastoon
  2. Luo suosikkilista ja lisää siihen haluamasi teokset
  3. Julkaise suosikkilista ja ota ylös sen osoite (huom! Tarvitset listan julkisen linkin, jonka löydät vasemman valikon Suosikit-välilehdeltä, kun listasi on valittuna)
  4. Etsi sopiva kuva suosikkilistallesi verkkokirjastoa varten
  5. Kirjoita lyhyt kuvausteksti (= pari lausetta)
  6. Lähetä tiedot verkkoviestinnän ryhmälle osoitteeseen vaskiuutiset@googlegroups.com

Kirjautuminen ja tunnukset

Suosikkilistojen tekemistä varten on olemassa ns. työtunnuksia, joita voit hyödyntää. Valtaosa listoista on tehty tunnuksilla ”Henkilökunta suosittelee”, mutta muitakin vaihtoehtoja löytyy (mm. Svenska listor).

Jos et tiedä tunnuksia, ota yhteyttä verkkoviestinnän ryhmään, vaskiuutiset@googlegroups.com.

Suosikkilistan luominen

  • Paina henkilökuvaketta ylhäällä ja valitse pudotusvalikosta sivu ”Suosikit”
  • Luo uusi lista ja anna sille kuvaava nimi. Paina Enter.
  • Siirrä teokset listalle yksi kerrallaan hakemalla ne verkkokirjastosta ja painamalla ”nastaa” teoksen kohdalla. Valitse pudotusvalikosta juuri luomasi lista ja paina ”tallenna”.

Suosikkilistan julkaisu

  • Siirry takaisin sivulle ”Suosikit” ja valitse julkaistava lista klikkaamalla
  • Muuta rasti kohdassa ”Näkyvyys” julkiseksi.
  • Klikkaa ”Listan julkinen linkki” ja siirryt julkaistuun listaan.
  • Linkki näkyy osoiterivillä. Ota linkki itsellesi talteen.

Kuvan valinta

  • Etsi suosikkilistaasi kuvaava, hyvälaatuinen valokuva
  • Varmista, että kuvassa on riittävästi pikseleitä, mielellään vähintään 1000×1000. Vältä liian suuria kuvia – yli 500 kt on jo turhan suuri.
  • Hyvä kuva on selkeä, kirkkaat värit, ei tekstiä.
  • Kansikuvakollaasit ovat usein liian kirjavia.
  • Google kuvahaku (hyödynnä hakutyökalun ”saa käyttää / saa käyttää ei-kaupallisesti” valintaa).
  • Kuvapankit, esim. https://pixabay.com ja https:www.flickr.com
  • Muista huomioida tekijänoikeudet.
    • CC0 Creative Commons (vapaaseen kaupalliseen käyttöön, nimeämistä ei edellytetä).
    • Jos olet epävarma oikeuksista, voit kysyä neuvoa verkkoviestinnän ryhmältä.

Suosittelut verkkokirjastoon Lue tiedote »

Asiakkaan Finna-tili

Tilin perustaminen ja sisältö
Kun asiakas kirjautuu ensimmäisen kerran Vaski-verkkokirjastoon, syntyy hänelle automaattisesti Finna-tili. Tilille tallentuvat suosikkilistat, uutuusvahdit, uutuusvahdin sähköposti sekä tiliin liitetyt kortit tunnuslukuineen.

Voimassaoloaika
Finna-tili on voimassa 12 kuukauden ajan viimeisestä kirjautumisesta. Tilin vanhenemisesta lähtee ennakkovaroitus asiakkaan sähköpostiin. Tilin vanheneminen ei poista korttia muilta tileiltä joihin kortti voi olla liitettynä (ks. alempaa Toiseen tiliin linkitetyt kortit).

Finna-tili on kytköksissä asiakastietueeseen
Asiakkaan Finna-tili on nykyään kytköksissä asiakastietueeseen, eikä kirjastokortin numeroon kuten ennen. Jos asiakkaan kirjastokortti uusitaan, mutta asiakastietue pysyy niin kaikki Finna-tiliin tallennetut tiedot säilyvät.

Kirjastojärjestelmän asiakastietueen poisto ei poista Finna-tiliä
Kun asiakas haluaa luopua kirjaston asiakkuudesta, niin hänen pitää poistaa Finna-tilinsä ennen asiakastietueen poistoa. Kun asiakastietue poistetaan, ei asiakas pysty enää kirjautumaan verkkokirjastoon. Jos Finna-tiliä ei poisteta, vanhenee se automaattisesti vuoden päästä viimeisestä kirjautumisesta. Asiakkaan tekemät arvostelut ja tähditykset jäävät Finnaan (näkyvät kaikissa Finnoissa) anonyymeinä, ellei asiakas käy niitä erikseen poistamassa.

Toiseen tiliin linkitetyt kortit

Finnassa on mahdollista liittää yhteen tiliin useita kirjastokortteja. Tilille voi lisätä minkä tahansa kirjastokortin, jos tietää kortin viivakoodin ja pin-koodin. Kirjautuneen käyttäjän Kirjastokortit-välilehdellä on listaus kaikista tiliin liitetyistä korteista. Mistään ei sen sijaan toistaiseksi näe onko omaa korttia linkitetty muihin tileihin, minkä vuoksi ominaisuutta ei ole asiakkaille markkinoitu.

Jos tiliin linkitetyn kortin haluaa poistaa tililtään, onnistuu se Kirjastokortit-välilehdellä toiminnolla Poista kirjastokortti omasta tilistä.

Mikäli liitetyn kirjastokortin tunnusluku vaihdetaan, katkeaa yhteys eikä linkitetyn kortin tietoja pääse tarkastelemaan ilman oikean pin-koodin syöttämistä. Pin-koodin vaihtamalla pystyy siis poistamaan oman korttinsa tiedot tileiltä, joihin kortti on linkitetty.

Asiakkaan Finna-tili Lue tiedote »

Scroll to Top